Monday, 22 June 2009

aku suke sjarah laa.

aku suka SEJARAH!!!hahaha.
adoi.virus tiddodo aaku nie menganggu aku lagi laa.hmm.mmg ketidutan melampau akn belaku bile dah jadik bedm8 cheq tik0oz niy.hahaha.aduyai.tp ak SPIRIT gle nk stdy sejeq niy.huahuahua.
o'0 da slamat ke alam indh dah.hahaha.ckg nasir mnang lwn lari2 ngn pichu.hahaha.waaah,..hmm..bru dpt result bm..huhu b3 jew..si deskie aku ny hebat sket ar..a2,.,huhu,,dye pon baru dpt virus tidodo nie hah.cucuk id0ng kang baru tahu,hehehe..
HOMESICK LAA..
hahaha,rase nk balek uma je..tamau skolah!!!heee.
LAPA
cane neii lapa gle..baru nk pose...aduh..ta than lorh..lapa..lapa..lapa

disebabkn telmpau mencintai sejeq nie hah!!amek kau..bace;

Bab 6 : Pembentukan Kerajaan Islam dan Sumbangannya

Pembentukan kerajaan Bani Abbasiyah

Kerajaan Bani Abbasiyah diasaskan pada tahun 750 M. selepas gerakan atau Revolusi Abbasiyah berjaya menumbangkan kerajaan Bani Umaiyah pada tahun yang sama. Pada mulanya gerakan ini ditaja oleh Ali Bin Abdullah dan telah bergerak secara sulit namun, bermula dari zaman Khalifah Umar Abdul Aziz gerakan ini telah dikendalikan secara terbuka. Mereka meneruskan kempen atas mendapatkan sokongan. Mereka telah menjdikan Khurasan, Kufah, dan Humaimah sebagai pusat operasi. Gerakan ini diperkukuhkan dengan keanggotaan dua orang pahlawan besar, Abu Muslim al-Khurasani yang menjadi ketua di Khurasan.
Kerajaan Bani Abbasiyah ini mengambil sempena nama al-Abbas, iaitu nama bapa saudara Nabi Muhammad s.a.w..Kerajaan ini juga mengamalkan pemerintahan bercorak sistem warisan atau sistem monarki iaitu sistem pemerintahan keturunan raja. Pada ketika Abu Jaafar al-Mansur memerintah, pusat pemerintahan telah diubah dari Damsyik ke Bahgdad. Kerajaan ini berakhir pada tahun 1258 M. apabila ibu kotanya ditawan oleh tentera Mongol di bawah pimpinan Hulagu Khan.
page 156.

heheheh...tu jela yg aku mmpu tules..
k chiowz..No comments: